Tarptautinio projekto Erasmus+ KA2 „Iš emigracijos grįžusių vaikų į(si)traukimas į veiklas“) eigos apžvalga

Pakuonio pagrindinė mokykla nuo rugsėjo mėnesio vykdo tarptautinį projektą. Jame kol kas aktyviausiai dalyvauja ikimokyklinio, priešmokyklinio ir pradinių klasių mokiniai, tačiau įsijungia ir 5-10 ugdytiniai. Į projekto veiklą stengiamasi, kad būtų įtraukta visa mokyklos bendruomenė. Dalyvių amžiaus ir patirties pasidalijimas bei sklaida leis visiems projekto dalyviams gauti kuo daugiau žinių ir naudingų įgūdžių.

Gyvename globaliame pasaulyje, būtent todėl svarbu vykdyti tarptautines veiklas. Reikia paminėti, kad tai mokyklų partnerysčių projektas. Jame dalyvauja penkių Europos šalių mokyklų bendruomenės. Mums, lietuviams, svarbu ne tik parodyti savo unikalų tautišką identitetą kitoms Europos valstybėms, bet ir pamatyti, kuo gyvena kitų Europos tautų mokyklos ir jų bendruomenės. Labai svarbu tai, kad tokie projektai padeda mokytis užsienio kalbų, skatinamas mokinių žingeidumas, siekiama individualios mokinių pažangos.

Pasaulis susidūrė su pandemija, kuri labai stipriai apribojo tiesioginį žmonių bendravimą. Tai stipriai pakoregavo ir mūsų planus įgyvendinant veiklas, tačiau ir nuotolinio mokymosi metu gan aktyviai bendraujame ir bendradarbiaujame. Projekto eiga:

  1. Į projektą įsitraukę angliškai kalbantys mokytojai susirašinėja naudojant WhatsApp programėlę. Mokslo metų pradžioje turėjome vieną Zoom susitikimą. Mokytojai susipažino, buvo aptartos pagrindinės projekto veiklos ir jų įgyvendinimo laikotarpiai.
  2. Nepavyko spalio mėnesį išvykti į Čekiją, tačiau mokykloje organizuota mokomoji pažintinė veikla (STEAM) – „mokymasis tyrinėjant“. Atliktų užduočių, pristatymų nuotraukos talpinamos į projekto mokyklų bendrą eTwinning puslapį.
  3. Lapkričio mėnesį kvietėme piešti, kurti projekto logotipą. Vyko internetinis konkursas. Jo metu, projekte dalyvaujančių mokyklų mokiniai balsavo už atrinktus kokybiškiausius pasiūlymus (iš mokyklos – du darbai). Laimėjo Turkijos mokyklos pasiūlytas logotipas.
  4. Gruodžio mėnesį Pakuonio pagr. mokyklos ikimokyklinio, priešmokyklinio ir pradinio ugdymo mokiniai gamino Kalėdinius sveikinimus, kurie iškeliavo į Turkiją, Čekiją, Ispaniją, Estiją ir Rumuniją. Vyresni mokiniai ta tema taikė informacinių technologijų žinias ir kūrė kompiuterinius atvirukus. Mūsų mokyklą pasiekė ir elektroninės, ir mažųjų rankytėmis pagamintos atvirutės. Viską talpinsime specialiame mokyklos stende, kad sugrįžę po mokymosi namuose galėtume pasidžiaugti. (https://www.youtube.com/watch?v=LKIj_NTolMg&feature=youtu.be Rumunijos, projekto koordinatorių Kalėdinis sveikinimas).
  5. Vasario mėnesį nesant sąlygų vykti į Rumuniją, planuojamos kitos veiklos įtraukiajam ugdymuisi. Projekte dalyvaujančių mokyklų, šalių pažinimui renkame medžiagą, informaciją, gaminame šalis partneres pristatančias knygeles/lankstinukus.

Anglų k. mokytoja metodininkė Giedrė Gudauskienė